Enige achtergrondinformatie


Land en landschap :
Costa Rica heeft een oppervlakte van 51.100 km². Er zijn twee lange kuststroken; één aan de Caribische zee en de andere aan de Stille Oceaan. De kustvlakten zijn laag maar daartussen liggen lange bergketens van vulkanische oorsprong. De hoogste top van het land; de Cerro Chirripó is ruim 3800 m hoog. Costa Rica heeft twee buurlanden: Nicaragua in het noorden en Panama in het zuiden. Een heel groot deel van Costa Rica is beschermd natuurgebied. Het land leent zich hier ook voor omdat het in vroeger tijden weliswaar gekoloniseerd is door de Spanjaarden maar daarna relatief met rust is gelaten omdat er niet veel waardevolle spullen (lees: goud) te halen vielen. Met 200 soorten zoogdieren, 350 reptielen en amfibieën, 850 vogels, 10.000 planten en zo'n 40.000 insecten beschikt Costa Rica over een enorme biologische rijkdom. Zeker wanneer je het kleine formaat van het land in aanmerking neemt. Costa Rica heeft regenwouden, nevelwouden, actieve vulkanen, savannen, mangrovebossen, hooggebergte, palmstranden en koraalriffen. Met zijn vier miljoen inwoners is Costa Rica een relatief dun bevolkt land. San José is de hoofdstad en hier spelen de meeste economische, culturele en politieke activiteiten zich grotendeels af. Het ligt in het centrale hoogland en is omringd door vulkanen die je te allen tijde kunt zien. Zodra je San José verlaat, maak je een soort reis in de tijd en is er alleen nog maar rust en natuur om je heen. Het oostelijke deel van Costa Rica is vooral bekend om zijn bananenplantages en herbergt ook de belangrijkste schildpaddenbroedplaatsen ter wereld in het Tortuguero Nationaal Park. De westkant heeft de mooiste stranden en is een aaneenschakeling van idyllische baaitjes.

Flora en Fauna:
De flora en fauna van Costa Rica is ronduit uitbundig. De hele regio kenmerkt zich door grote klimaatsverschillen; een bergketen, die voor een deel uit vulkanen bestaat, deelt het gebied in tweeën. Het westelijke kustgebied heeft door de specifieke regentijd een aparte flora die voornamelijk uit semi-tropische regenwouden bestaat. Deze voor een groot deel onaangetaste wouden herbergen nog bijzondere soorten als de pijlgifkikkers, jaguars en doodshoofdaapjes. De bergketen heeft weer een geheel eigen vegetatie. De hellingen bestaan voor een groot deel uit regen- en nevelwoud. Beroemd voorbeeld hiervan is het Monteverde Nevelwoud, waar de schitterende quetzal voorkomt, de heilige vogel van de Maya's. Bovendien zijn hier uitzonderlijk veel kolibriesoorten te zien. Het oostelijke laagland bestaat voor een groot deel uit tropische jungle die plaats heeft moeten maken voor plantages. Toch zijn er nog veel mooie plekjes waar je 's ochtends door brulapen wordt gewekt. Heel bijzonder in dit gebied is het Tortuguero N.P. waar vanaf juli tot oktober de groene schildpad in zeer grote aantallen (de zgn. arribada's) eieren komen leggen.

Bevolking:
De ongeveer 4 miljoen inwoners (71 inwoners per km²) van Costa Rica, 'Tico's' en 'Tica's' genoemd, zijn overwegend (95%) afstammelingen van de Europeanen (lees: Spanjaarden) en zijn merendeels katholiek. In de tijd van de kolonisatie hebben Europese ziektes het grootste deel van de indígenas uitgewist. Minder dan twee procent van de bevolking is van negroïde afkomst. De meesten stammen af van Jamaicaanse slaven, die in de vorige eeuw werden ingezet op de bananenplantages. Zij wonen hoofdzakelijk in de provincie Limón aan de Caribische kust. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking maakt heden ten dage iets meer dan één procent van de totale bevolking uit. Gezien de geringe culturele invloed van de indianen en de grote Europese inbreng mag duidelijk zijn dat voor de meeste mensen de natuur een grotere aantrekkingskracht uitoefent dan de cultuur.

Godsdienst:

Het grootste gedeelte van de bevolking van Costa Rica is aanhanger van het rooms-katholieke geloof, opgelegd door de Spaanse kolonisten, die het geloof als belangrijk machtsmiddel gebruikten voor de onderdrukking. In Costa Rica is 85% van de bevolking Rooms-katholiek en 15% Protestant.


Klimaat:
Costa Rica heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar, variërend tussen de twintig graden in het hoogland tot zo'n dertig graden aan de kusten. Er zijn aan de Stille Oceaankant en in de Centrale Vallei twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd (of zomer) duurt van eind december tot en met april, en het regenseizoen (of winter) duurt van april tot en met november. In het regenseizoen staat alles prachtig in bloei en is het veel groener, waardoor de Costa Ricanen zelf spreken van 'groen seizoen'. De ochtenden zijn meestal mooi zonnig, waarna het 's middags tot een bui kan komen die alles lekker afkoelt.


Beste reistijd:
Je kunt het gebied het hele jaar bezoeken. De Caribische kant is vochtiger en buien komen hier het hele jaar door voor. Ze zullen je vakantiegenot echter geenszins beïnvloeden.


Reisdocumenten:
Reizigers die Costa Rica willen bezoeken, moeten beschikken over een geldig internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is na terugkomst. Een visum is niet vereist.De verstrekte informatie m.b.t. reisdocumenten is enkel geldig voor Belgen. Reizigers met een andere, zelfs dubbele nationaliteit, of van een andere origine of houders van een niet-Belgische reispas dienen zich te bevragen bij de ambassade van hun bestemming en eventuele transit. Deelnemers onder de 18 jaar dienen in het bezit te zijn van een eigen internationaal reispasoort (meer inlichtingen hierover bij je gemeente).

2 opmerkingen:

Moni zei

You lucky B......!Antillaanse elftal! have fun xxx moni en garnaaltje

claudia zei

wauw je hebt wel wat beleefd en zalig kunnen genieten van de pure schoonheid van de natuur ginds!
moet zoo fantastisch mooi zijn,
mijn schoonzusje die nu al enkele jaartjes in Mexico gewoond heeft, spreekt er ook vol lof over, dat het zooo mooi is!!
leuk geschreven, verheug me al op je foto's
cloke